Skörbjugg - C vitaminbrist och Celiaki.

Skörbjugg och Celiaki.

Skörbjugg är ett tillstånd som orsakas av en brist på vitamin C (askorbinsyra) i kosten.Tecken på skörbjugg inkluderar trötthet, muskelsvaghet, led-och muskelvärk, utslag på benen, och blödande tandkött. 
Förr i tiden var skörbjugg vanligt bland sjömän och andra människor som berövas färsk frukt och grönsaker under lång tid.

C-vitamin är en viktig antioxidant som är inblandad i utvecklingen av fett , vitaminmetabolismen, biosyntesen av neurotransmittorer, immunförsvaret, produktionen av kollagen (bindvävsprotein) och sårläkning.

Brist på C-vitamin i kosten är den främsta orsaken till skörbjugg men även vid tillstånd som obehandlad Celiaki. 

C-vitamin brist under graviditet kan utveckla infantil skörbjugg. Hos barn kan brist orsaka smärtsam svullnad i benen tillsammans med feber, diarré och kräkningar. 

Hos vuxna omfattar tidiga tecken på skörbjugg svaghetskänsla, anemi, blödning under huden och i slemhinnor, förhårdnad av musklerna i benen, trötthet, värkande muskler, renal osteodystrofi (med bla rörelseinskränkningar)

Väldigt små röda blod-blåsor till större lilafärgade fläckar kan uppstå på huden och på benen som är ett vanligt symptom på C-vitamin brist-Skörbjugg i inledande skede. 
Sårläkning försenas och ärr som hade läkt kan börja brytas ner. 
Tandköttet sväller och blöder lätt, och småningom leder detta till tandlossning. 

C-vitaminbrist kan även spela en viss roll runt bla Artrit och skelettsmärtor.

Hos många äldre kan man se en viss "kutighet" och redan där ska man misstänka brist på C-vitamin, man ska då ha i åtanke att en skadad tarm (Celiaki) inte kan tillgodogöra sig C-vitamin och därmed påverkas kollagenet (Bindväven) som har 
en stödjande och sammanhållande funktion i kroppens vävnader, organ, brosk 
och ben.

Vid Anorexi kan också tydliga tillstånd av C-vitaminbrist förekomma.

Skörbjugg i obehandlat tillstånd leder till döden.

Bra källor till C-vitamin i kosten är citrusfrukter som apelsiner, citroner, lime och grapefrukt, bär, tomater, grön paprika, kål, broccoli och spenat.

Mer intressant om C-vitaminbrist-Skörbjugg kommer att publiceras..


Not *Boken "Gluten och mjölk-källan till moderna sjukdomar" är nu klar och den rekommenderas varmt för alla som vill fördjupa sig i ämnet och söka svar för ev sjukdomstillstånd,


Du hittar den här: http://gluten-celiaki.blogspot.se/2012/07/boken-om-kopplingen-mellan-kost-och.html


0 comments:

Post a Comment