Gluten förstör tarmluddet !

Micke Skribent
Gluten förstör tarmluddet, så att kroppen inte kan tillgodogöra sig näring på rätt sätt. Men vad vet man om hur hjärnan påverkas av Gluten?

Det handlar om två mekanismer: Dels viktiga substanser som behövs för nervsystemets och hjärnans funktion som inte sugs upp, patienten får bristsymtom, och den vanligaste följden är depression, som är 4 ggr vanligare hos patienter med Celiaki.

Om man fått diagnosen Celiaki, hur farligt är det då att fuska lite grann? Är det farligare att fuska lite hela tiden eller att vid enstaka tillfällen (kanske någon gång om året) strunta i sin diet?

Dieten skall vara 100% och därmed jämt ! Fuskar man litet - äter en pepparkaka - förstörs tarmluddet för flera veckor framåt.

Forskare (inte Sverige såklart) ser nu tydligare och tydligare kopplingar mellan Celiaki och en rad andra sjukdomar, som MS, reumatism, ADHD, ADD, DAMP, autism, cancer, Downs syndrom, diabetes, vissa sorters epilepsi, fibromyalgi, psoriasis, gallbesvär, njurbesvär, mentala sjukdomar, neurlologiska sjukdomar, sarcoidosis (en hudsjukdom), Sjögrens syndrom, Gravés sjukdom, mfl...

Många människor i vårt land har haft Celiaki hela sitt liv, utan att någonsin få diagnos. Förr i världen fick de kanske oftare än andra tuberkulos (pga nedsatt motståndskraft). Senare i livet fick de kanske osteoporos, ryggraden sjönk ihop och kroknade, och en del av de gamla människor med krokig rygg som vi såg för 30 år sedan hade säkert Celiaki. Ett flertal fick även cancer på äldre dar.

Spannmålet är den stora boven i västvärlden.....exempelvis i länder där man lever på ris (t ex vissa delar av Indien) finns inte Celiaki......

Redan de gamla grekerna kände till Celiaki. Läkare och vetenskapsmannen Aretaios medicinska handbok från tiden för Kristi födelse beskrev symptomen för allra första gången. Men det dröjde nästan 2000 år innan läkarvetenskapen kom på hur sjukdomen skulle behandlas.

Och den som kom gåtan på spåret var en holländsk mamma. Hon upptäckte att dottern blev sjuk av bröd men blev frisk om hon tog bort vete ur maten. Detta hände på 30-talet och mamman berättade för barnläkaren Karel Willem Dicke om sin upptäckt.
Dicke började forska om sjukdomen och fall snart belägg för teorin att spannmålsprodukter var boven i dramat.

Under andra världskriget var Holland ockuperat av tyskarna, som la beslag på allt av värde, bland annat säd. Så holländarna blev utan bröd och fick livnära sig på potatis och rotfrukter. Och den märkliga sjukdomen Celiaki (som då kallades Gee-Herter-Heubners syndrom) upphörde nästan helt.
1950 la Dicke fram sin doktorsavhandling och sedan gick utvecklingen fort. 1953 slogs det fast att det var proteinet Gluten som orsakade skadorna i tarmens slemhinna.


0 comments:

Post a Comment