Glutenintolerans/Celiaki ger brister på Vitaminer- Mineraler- Se biverkningarna

av Micke Skribent kl. den 13 februari 2011 kl. 11:16

För att få en bättre förståelse för vad Glutenintolerans/Celiaki innebär så har jag låtit sammanställa en liten "Bibel" över vilken enormt viktig betydelse Vitaminer-Mineraler har för att kroppen överhuvudtaget ska kunna fungera.

Vid Celiaki (Reducering av tarmslemhinnan-villus atrofi) uppstår en "svält" och "utarmning" av dessa livsviktiga ämnen.

Ett exempel : Hos en frisk person motsvarar ytan för tarmens näringsupptag (Slemhinnan) tex ytan av en "tennisplan",men hos en person som skadats och utvecklat Celiaki motsvarar kvarvarande ytan ett "ishockeymål"

Gluten i bröd och mjöl och som extra tillsats orsakar dessa skador på tarmen som är kroppens absolut viktigaste organ för att vi ska kunna leva.

En tarm som är "slät", det vill säga saknar en fungerande slemhinna för att kunna suga upp och ta upp näring gör att födan passerar rakt igenom utan att födan tillgodogörs, brister uppstår och med detta följdsjukdomar.

Dom som fått allvarliga följdsjukdomar kan inte räkna med att skadorna av dessa återgår vid en Glutenfri kost, men man häver grundorsaken och risken att drabbas av fler följdsjukdomar.

Läkarkåren undanhåller detta och förser folket med "hjärntvätteri" att endast 1% (en) skulle lida av detta, sanningen är en helt annan.

Läkemedelsbolagen håvar in miljarder och åter miljarder på alla följdsjukdomarna där givetvis även läkarkåren har sin procent på förskrivna läkemedel.

Staten kan inte gå ut och erkänna detta för en hel näring från Jordbruk till Konsument  skulle raseras med ekonomisk katastrof som följd !

Tänk efter..i dom länder man inte brukar högraffinerat spannmål och använder Rent Gluten i brödet finns knappt några av våra sjukdomar eller moderna sjukdomar vi dras med i västvärlden !

Har du ingen fungerande tarm- fungerar inte kroppen- ej heller knoppen.....

Med erfarenheterna från dom omfattande utredningar runt Gluten jag gjort, kan jag direkt påstå:

Det är inte en fråga OM du drabbas...utan frågan är NÄR skadorna av Glutenet visar sig under livet !

LÄS-TÄNK-FÖRSTÅ ! För budskapet vidare !

-------------------------------

Här nedan följer en förteckning som är sammanställd från flera källor:


A-vitamin.Brist visar sig som svårigheter att se i dålig belysning och i mörker. Torr hud, infektioner, trötthet, viktförlust, inflammerade slemhinnor, njursten, dålig hårkvalité och ögonirritation. Brist kan bero på dålig fettabsorption, överaktiv sköldkörtel, diabetes, leverbesvär eller protein- järn- eller zinkbrist.  Betakaroten är en antioxidant.


D-vitamin. Tidiga symtom på brist är retlighet, insomningssvårigheter, dålig aptit, kalciumbrist, engelska sjukan, urkalkning, kramper och närsynthet, tandskador, energiförlust, tandlossning, närsynthet, nervositet, lättretlighet, utveckling av närsynthet, blodsockerproblem, trötthet, snabb puls. Ospecifika muskelsmärtor kan vara ett  symptom på D-vitaminbrist.
Långvarig brist ger rakitis hos barn och benskörhet (Osteoporos, ) hos vuxna (Osteomalaci ), som karaktäriseras  av en otillräcklig upplagring av kalcium och fosfor i benstommen. Hos barn blir benstommen mjuk och böjlig,  fontanellen sluter sig mycket långsamt och barnets huvud blir större än normalt. Barnet blir hjulbent eller kobent,  revbenen degenereras med insjunken bröstkorg som följd. Tänderna kommer sent och utvecklas dåligt. 
Bäckenet deformeras. (Detta kan leda till svåra och besvärliga förlossningar då barnet kan fastna vid  förlossningen)


E-vitamin. Symtom: led- och muskelsmärtor, hjärt- och cirkulationssjukdomar, ledbesvär, dermatit, eksem, torrt hår, håravfall, mensproblem, PMS, klimakteriebesvär, infertilitet,övervikt, matsmältningsstörningar, förstorad  prostata, allergi och åderbråck. 
Fel i fettupptaget och överdrivet intag av vegetabiliska oljor, järn och acetylsalicylsyra kan ge brist. 

K-vitamin. Behövs för regleringen av blodets koagulation, men hjälper också till att bygga upp skelettet. Intresset  för vitamin K har ökat under de senaste åren, dels i och med att nya funktioner identifierats, men också för att ny analysmetodik bidragit till mer tillförlitliga bestämningar av förekomst i livsmedel och metabolism i kroppen.
K-vitamin. Funktion: En frisk tarmflora bildar vitamin K. Det finns tre ämnen i denna grupp: Kl (fytylmenacinon)  och K2 (menakinon) är naturliga och kan skapas av tarmfloran. K3 (menadion) är syntetisk. Vitamin K1 från  växter tas upp i den övre tarmkanalen och behöver gallsalter för att absorberas. Vitamin D är involverad i syntesen  av osteokalcin som det finns stora mängder i ben.
Vitamin K medverkar till att det i levern bildas protrombin, ett ämne med en koagulerande verkan. Vid underskott  förlorar blodet sin förmåga att koagulera och blödningar kan inte stoppas.
(K-vitamin behövs för regleringen av blodets koagulation, men hjälper också till att bygga upp skelettet. Intresset  för vitamin K har ökat under de senaste åren, dels i och med att nya funktioner identifierats, men också för att ny analysmetodik bidragit till mer tillförlitliga bestämningar av förekomst i livsmedel och metabolism i kroppen.)

Bristsymptom: Blödningssjukdomar, näsblod, och osteoporos. 

B1-vitamin. Symtom på brist är trötthet, försämrad koncentrationsförmåga, dåliga nerver, muskelsvaghet, irritation, dålig  aptit, förstoppning, hjärtproblem, sviktande känslomässig balans, sömnlöshet, glaukom, lågt blodtryck, blodbrist, nedsatt ämnesomsättning, andnöd, hjärtklappninmuskelsvaghet, utmattning, huvudvärk, sjösjuka, åksjuka,  aptitlöshet, viktminskning, bränningar i händer och/eller fötter med myrkrypningar och sviktande  muskelkoordination samt matspjälkningsrubbningar. Svår brist kan ge en nervsjukdom som heter beriberi. B1 är  även viktigt för normal funktion av nerver och hjärna, reglering av hjärtfunktionen och pulsådrornas  spänningstillstånd samt reglering av magens saltsyreproduktion och främjande av tarmens peristaltik.
Om bristen förekommer under uppväxtiden kan den förorsaka underutvecklade läppar och förstorat hjärta.

Detta vitamin är viktigt vid förbränningen och omsättningen kolhydrater. Stärker blodcirkulationen och  bildningen av magsyra. Nödvändigt för hjärna, hjärta och muskler, normal hjärn- och nervfunktion och  förbättrar inlärnings- och uppfattningsförmågan. B1 reglerar även magens saltsyreproduktion och främjar  tarmens peristaltik samt har inflytande på lever och bukspottskörtelns funktioner.


B2-vitamin. Sprickor i mungiporna, sårig hud kring näsborrarna, acne rosacea, rynkor på överläppen. Överkänslighet för ljus, rinnande ögon, känsla av grus i ögonen. Muskelsvaghet, mental apati, klåda i slidan och varma fötter.  Kliniska tecken är magentaröd tunga, sprickor i läpparna och mungipor, sömnlöshet, överkänslighet mot ljus,  yrsel, rysningar och darrningar, mental slöhet, lesioner i ögonen, ögon som är vattniga och blodsprängda, oren  hud, som fjällar och visar uppsvullna ytliga blodkärl och talgknutor, håravfall, svinkoppor (impetigo vulgaris).  Degeneration av nervväv, fettlever och oregelmässig hjärtrytm. Brist på B2 Förekommer och uppträder ofta vid  hypoglykemi, diabetes, grå och grön starr, sår på hornhinnan, låg sköldkörtelaktivitet. Rödvioletta läppar och  tunga kan vara bristsymtom. Behövs för förbränningen av kolhydrater, protein och fett.


B3-vitamin. Matsmältningsproblem, tjocktarmsinflammation, yrsel, irritation,dåligt minne, sömnlöshet, irritation, illamående, uppkastningar, huvudvärk, migrän och Menières sjukdom. Hypoglykemi och höga kolesterol-värden.  Ångest, rädsla, misstänksamhet, melankoli, depression, huvudvärk, sömnlöshet, kraftlöshet, förvriden  verklighetsuppfattning, omoraliskt uppförande, schizofreni brännande känsla i kroppen, jordgubbsröd tungspets,  med vit beläggning på själva tungan med revor ned längs mittlinjen samt avtryck av tänderna längs tungranden,  mycket dålig andedräkt, smärtor i munnen, svullet och ömmande tandkött, smärtor i underlivet, eksem och  hudinflammationer. Pellagra.

Senare kan depression uppstå. Svår brist orsakar pellagra. Om kosten innehåller tillräckligt med protein tillgodoses vitaminbehovet då tryptofan omvandlas till B3 i kroppen. Även B2 används för att täcka niacinbrist (B3).B3 är nödvändigt för frisk hud, tunga och matsmältningvävnad, bildning av röda blodceller samt syntes av exempelvis kortison, insulin och sexhormoner.Den mentala följden av B3-vitaminbrist liknar starkt schizofreni.

Den dödliga formen för B3-brist orsakar sjukdomen pellagra (pell agra = torr hud), som karaktäriseras av de fyra  D:na: dermatit (hudinflammation), diarré, dementia (slöhet) och död.


B5-vitamin. Trötthet, utmattning, sömnlöshet, depression, irritation och oro. Bristande muskelkoordination, kraftlösa muskler, kramp, ledsjukdomar brännande fötter med ömma hälar. Nedsatt funktion av binjurarna kan leda till  smärtor över ländryggen. Allergi, oregelbunden hjärtverksamhet och upprepade sjukdomar i andningsorganen.  Lågt blodtryck. hypoglykemi och nedsatt tolerans mot socker. Även aptitlöshet, kräkningar. Brist påverkar  binjurebarken, nervsystemet, hud och hår. Andra symtom är sömnrubbningar, personlighetsförändringar,  buksmärtor, domningar och nedsatt känsel i händer och fötter, koordinationsstörningar och nedsatt produktion av  antikroppar.B5 (Pantotensyra) finns i alla celler som en beståndsdel i det viktiga co-enzymet A (CoA). Vitaminet  påskyndar celltillväxten och stimulerar på så sätt sårläkning, reparation av skador på hud och slemhinnor. Det  fungerar även som antioxidant.


B6-vitamin. Bristsymtom är retlighet, depressioner, aptitlöshet, sömnlöshet, kramper, håravfall, trötthet, migrän, pms, läppsprickor och hudförändringar, ledsjukdomar, ödem, premenstruella kramper, anemi, allergier och besvär med blodsockerhalten. känslolöshet och kramper i armar och ben, neurologiska störningar. Depressioner hos kvinnor  som använder p-piller. Illamående på morgnarna hos gravida kvinnor. 
Åderbråck och hemorrojder. Bristande förmåga att komma ihåg drömmar. Sömnlöshet och narkolepsi.  Geriatriska besvär. övervikt p.g.a. vätskeansamling i kroppen (ödem). 

Andra tecken är fjällbildning i hårbottnen, kladdig fjällbildning i hårfästet, omkring ögonbrynen och näsan samt  bakom öronen, revor, rispliknande streck, omkring mun och tunga och på händerna.B6-Vitamin (Pyridoxin) är ett  samlingsnamn för flera olika former av vitaminet och behövs bl a för omsättning av kolhydrater och  aminosyraomsättningen (en aminosyra är en mindre beståndsdel av protein) och har betydelse för exempelvis  nervernas funktion. 

(Vitaminet absorberas i övre delen av tunntarmen och omvandlas till coenzym i tunntarmscellerna. Kroppens  lager av vitamin B6 är små, högst koncentration finns i lever, hjärta och njurarna.)


B9-vitamin.Folsyra. Trötthet, ömmande, svidande läppar, sår i munnen och rodnande tunga, håravfall och för tidigt grånande hår dålig aptit, mun-, läpp- och tungproblem, diarré, ödem, menstruationsproblem, hud och  hårproblem, huvudvärk, gikt, andnöd, svindel, apati, sömnbesvär, och anemi (blodbrist). Depression och demens.  Bristande mjölkproduktion, infertilitet och missfall. Impotens. Ödem, gikt, arterioskleros och magsår.Försämrad syreupptagningsförmåga, celldelning och rubbad proteinomsättning. Folsyrebrist hos gravida kan orsaka missfall  och ge fosterskador. Folsyra minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Produceras även av tarmbakterier. Vid  folsyrebrist ses ofta depressioner.B9 (Folsyra) är ett vattenlösligt vitamin som finns i olika former – så kallade  folater – som alla har folsyraaktivitet. Andra namn för folsyra är Folat, Folacin och Folinsyra.Det fungerar också  som ett coenzym vid en lång rad kemiska processer i cellerna, däribland syntesen av DNA och RNA.


(Det är en viktig faktor för tillväxt och är en förutsättning för att de röda blodkropparna ska kunna bildas och för  normal celldelning.)


B10 - PABA. Vitaminet tillverkas av tarmbakterierna och kemiskt sett påminner PABA om sulfa. Sulfa dödar  bakterier genom att blockera PABA i deras ämnesomsättning. Den stimulerar tarmfloran att bilda folsyra och  hjälper även till vid bildandet av röda blodkroppar. Det skyddar effektivt mot ultraviolett strålning och förhindrar  brännskador i solen. Motverkar rynkor och grått hår. Bristsymptom är Eksem, vitiligo (pigmentbrist). Trötthet,  utmattning, irritation, depression och nervositet.


B12-vitamin. Bristsymtom är trötthet, svaghet, retlighet, degeneration av synnerv, osäker gång, förlust av reflexer, dåligt  minne, nedsatt koncentration och inlärningssvårigheter, depression, mental obalans som känslomässiga svängningar, depression, sinnesförvirring, förföljelsemani, hörsel och andra hallucinationer, senil psykos, skinande  hal röd tunga, hudproblem, diarré, aptitlöshet, nedsatt smaksinne, andnöd, stickningar och krypningar i händer  och fötter, minnesförlust, koordinationsrubbningar, tungsveda och rödglänsande tunga. 
Svår brist kan ge perniciös anemi (blodbrist) och svåra nervskador. Lagras i levern. Förrådet räcker ca 3 år och det  tar 5 år innan symtomen visar sig. 

B12 är viktigt för nervsystemet och bildandet av såväl röda som vita blodkroppar samt för cellernas ämnesomsättning..B12 motverkar toxiska leverskador och fettlever. B12 stimulerar bildandet av gallsyror och  sänker blodets kolesterolhalt.(B12 (Cobalamin) är den kemiskt mest komplexa vitaminet.


Kolin. Funktion: Kolin är viktig för fettomsättningen och bildar tillsammans med inositol lecitin. En viktig  fettnedbytare som gör det möjligt för fettet att transporteras till det ställe i kroppen där det behövs. Stärker lever  och galla och förhindrar fettinlagring i levern. Kolin ingår också i flera lipoproteiner som behövs för att  transportera mineraler ut i kroppens vävnader. Dessutom används kolin för att tillverka den viktiga  neurotransmittorn acetylkolin. Förebygger grön starr.
Bristsymptom: blödningar i inre organ, fettlever, högt blodkolesterol, artrioskleros, nefrit och njurskador,  myastenia gravis, Alzheimer och dåligt minne.

Inositol. Funktion: Främjar syntesen av lecitin i levern. Upptas lätt via tarmen, En del omvandlas till socker och resterande del går via blodbanan ut till hjärtmuskel, hjärna, muskler och andra organ. Förbättrar funktionen hos  lever, gallblåsa, binjurar, könskörtlar, hjärta och cirkulation. Stärker kapillärväggarna, förbättrar  blodcirkulationen i ögonen och bildar en substans i hjärnan som förbättrar minnet. Det löser upp fetter och sänker  blodets kolesterolhalt. 

Bristsymptom: Ögonskador, hämmad tillväxt, utslag, förstoppning och håravfall. Sömnbesvär, ångest, Hypertoni  och nervskador.


Biotin. (vitamin H.) Funktion: Tarmbakterierna kan normalt producera tillräckligt med biotin för människans  behov och absorberas via tunntarmen. Det aktiverar bakterie-bekämpande enzymer. Den används b la vid  behandling vid överväxt av candida och för att bevara en frisk tarmflora. Medverkar vid cellernas  oxidationsprocesser och katalyserar syntesen av fettsyror och hemoglobin. Biotin är viktigt för slemhinnor, hår,  hud och naglar. 

Bristsymptom: illamående, brist på aptit, anemi, kraftig trötthet, nedstämdhet, hallucinationer, panikångest,  hudproblem, håravfall, muskelsmärtor och överkänslighet för beröring. Candida. Slät eller blek tunga. Rodnande  fjällig hud, håravfall, anorexi, trötthet och illamående. 


C-vitamin. Bristsymtom: trötthet, retlighet, blödande tandkött, tandproblem, förkylningar, dålig matsmältning, håravfall,  viktproblem, värk, blödningar, lätt för att få blåmärken, försämrad sårläkning. 

Svår brist kan ge skörbjugg ! C-vitamin (Askorbinsyra) är en organisk syra och antioxidant. C-vitamin deltar vid  bildning av kollagen i bindväven som stärker blodkärl, hud, tänder och skelett. C-vitamin hjälper kroppen att ta  upp järn ur födan och skyddar fettlösliga vitaminer och andra fettämnen i kroppen mot att oxidera (härskna).  Vitaminet är alltså en så kallad antioxidant – cellernas försvar mot fria radikaler.
Vid C-vitaminbrist kan bindvävsproteinet, kollagen, inte bildas normalt. Kollagen är ett limämne som bl. a. binder  samman cellerna med blodkärlen. 

Skörbjugg är ett tillstånd orsakat av c-vitaminbrist som gör att blodkärlen blir mer genomträngliga och brister lätt.  Det uppstår blödningar och blodsutgjutningar och långsammare sårläkning. Blödningar kan förekomma i leder  och slemhinnor i öga, näsan, mag-tarmkanal och tandkött. 
Giktsymptom samt degeneration av broskvävnaden, smärtor i ryggens nedre del och diskbråck kan  uppträda.Vitamin C Främjar produktionen av antistresshormon. 
Binjurebarkens hormonproduktion är beroende av askorbinsyra och kolesterol, vilket förbrukas i stora mängder  vid stress. Det främjar interferonproduktionen och är nödvändigt för omsättningen av folinsyra, tyrosin och  fenylalinin.

Vitamin C främjar även upptaget av kalcium, järn, folsyra, zink, koppar och vissa aminosyror.


Akut: glåmig och oren hud, kraftlöshet, utmattning, aptitlöshet, dålig andedräkt, trötthet, blodbrist, sömnbehov,  blåmärken, kringvandrande ledsmärtor - speciellt i benen, spondylosis deformans. 

Senare stadie: smärtande tandkött, som lätt blöder och är svampigt och svullet, röda fläckar och småblödningar i  huden, speciellt på benen, uppsvullna och purpurfärgade ögonlock, blod i urinen. 

Allvarlig sen fas: oren, brunaktig hy, allvarlig försvagning, lätt ansträngning ger andnöd och hjärtklappning,  svampigt och blödande tandkött, tandlossning, hämmad sårläkning, ledsmärtor, benskörhet, lunginflammation,  fatal skörbjugg. Utmattning, rastlöshet, sinnesförvirring, depression, insjunket ansiktsuttryck.



Q10. Brist kan bero på vissa sjukdomar som t.ex. hjärt- och vissa muskelsjukdomar. Kroppen kan normalt  tillverka tillräckligt av Q10.


Kolin.Diabetes och vissa andra sjukdomar och alkoholism kan ge bristsymtom annars är brister ovanliga för  levern bildar själv kolin. Brist kan förorsaka bl.a. sömnbesvär och dåligt minne.



Inositol och PABA. Tarmbakterier bildar själva inositol. (vid skadad tarm störs funktionen)



Mineraler:


Kalcium. Torr och slapp hud, torrt och sprött hår, spröda naglar, dåliga slemhinnor, blödande tandkött, karies,  högt blodtryck, sömnbesvär, ångest, retlighet, koncentrationssvårigheter, depressioner, domningar, stickningar och kramper. Om det finns för lite kalcium att tillgå frisätts kalcium från skelettet med benskörhet som resultat. I  riskzonen är tunna och smala kvinnor, äldre, kvinnor över 50 år, de som äter kortison och vissa andra läkemedel,  de som äter mycket proteinrik kost och stora mängder sädesprodukter och spenat (Fytinsyra och oxalsyra  hämmar kalciumupptaget), de som har diabetes, njur- eller sköldkörtelsjukdomar, de som nyttjar mycket salt,  alkohol, tobak eller kaffe (Koffein och salt ökar kalciumutsöndringen), personer med benskörhet i släkten och de  som använder laxermedel eller mineraloljor regelbundet. För lite D-vitamin och magnesium och saltsyrabrist i  magsäcken kan ge brist likaså skadad tarmslemhinna som hindrar absorption och nedsatt njurfunktion. D-vitamin  och mindre mängder protein ökar kalciumupptaget. Kalk behövs särskilt för barn och ungdomar eftersom skelett  och tänder utvecklas även för kvinnor i klimakteriet.


Fosfor. Funktion: Det finns cirka 600-800 g fosfor totalt i kroppen. Ungefär 70 % av den fosfor vi får i oss via  födan absorberas av kroppen. Njurarna reglerar fosforbalansen.

Fosfor ingår och är viktigt för skelettet och tänderna. Ingår i DNA och RNA våra genetiska arvsanlag.

Fosfor är viktigt för metabolismen. Kalcium och fosfor är beroende av varandra och förändras det ena så  förändras det andra. Det finns alltid dubbelt så mycket kalcium som fosfor i kroppen. Vid förhöjda fosforhalter i  blodet skickar bisköldkörtlarna bud till skelettet att de behöver mer kalcium. Då frigörs Kalcium från skelettet för  att fylla på det akuta behovet. Lagom mängd fosfor stöder en stark benstomme medan överskott urkalkar  skelettet.

Brist på fosfor uppstår främst vid saltsyrabrist och hos dem som medicinerar novalucol och annan antacida, samt  de med stora överskott av kalcium.

Bristsymptom: Skakningar, kramper, stickningar, domningar, osteomalaci – benvävsuppluckring.



Magnesium. Livsnödvändig för överförseln av nervimpulsen och en livsviktig co-faktor i B1 och B6 funktion.

En stor del av befolkningen lider av magnesiumbrist och detta är en vanlig orsak till allergier, depressioner, PMS, njursten, migrän, epilepsi, karpaltunnelsyndrom och hjärtproblem. 

Vid stress förbrukas stora mängder magnesium. 

Bristsymptom: Brist på magnesium medför kramptillstånd, i vissa fall tom epileptiska anfall, migrän, benkramper, ryckningar, muskelsmärtor, stickningar, positiv Chvostek reaktion (= lokal kramp eller smärtsamma rysningar  med provokation av facialnerven), ledstelhet. Vanligt förekommande är störningar i cirkulationen som för högt  blodtryck, åderförkalkning och hjärtsjukdomar. 
Även sjukdomar i lever, bukspottskörtel och njurar, däribland njursten. Minskad stresstolerans, förhöjd och oregelbunden puls, hyperaktivitet, överkänslighet för ljus- och ljudpåverkan, hörselstörningar, yrsel, hyperaktivitet, utmattning, depression, förlamning, aptitlöshet, sömnlöshet, irritabilitet, ångest, lågt blodsocker, spänningar, sömnlöshet, depression och skakningar. Morgonillamående vid graviditet, sväljningssvårigheter och förstoppning. Svettningar.

*Chokladbegär indikerar ofta brist på magnesium ! 

*Begär efter salt eller kolhydrater kan visa att man även har zinkbrist.



Natrium. Aptitförlust, muskelkramper, hög blodsockernivå, hård fysisk träning, yrsel, mental trötthet,  cirkulationsrubbningar, långvariga kräkningar och diarréer. 



Kalium. Bristsymtom är trötthet, svaghet, sömnlöshet, hjärtproblem, ödem, svullnad, domningar, låg  blodsockernivå, akne och muskelsvaghet. 
Funktion: Kalium aktiverar ett stort antal enzymer och är viktigt för nervernas förmåga att reagera på stimuli och  leda impulser. Det reglerar hjärtrytmen och har inflytande på hormonbalansen. Det medverkar vid omsättningen  av fetter, kolhydrater och proteiner. Det är nödvändigt för njurarnas funktion och tillsammans med upprätthåller  det den livsviktiga syra-basbalansen.
Andra bristsymptom är även Cushings sjukdom som innebär en överfunktion av binjurebarken som man kan få  om kalium-natriumbalansen rubbas. Det blir överskott av natrium och underskott av kalium.

Kaliumbrist minskar glukostoleransen och därför är det extra viktigt med rätt balans hos de med diabetes.


Järn. Anemi, blekhet, trötthet, håglöshet, irritabilitet, nedsatt fysisk prestationsförmåga, försämrad  inlärningsförmåga, huvudvärk, nervositet, sömnlöshet, snabb puls, nedsatt aptit, matsmältningsbesvär,  gasbildning, tunna naglar, håravfall, yrsel, mag-tarmproblem, saltsug, blodsockerstörningar och nedsatt  infektionsskydd/immunförsvar och fysisk prestationsförmåga med trötthet som följd. Dimsyn, yrsel, blek hy, ont i  tungan, förstorad mjälte och hjärta. Låga järnvärden kan nedsätta sköldkörtel och binjure aktiviteten.Mat lagad i  gjutjärnsgryta anses positivt vid järn-brist.



Zink. Ett ämnen med stor betydelse.

Bristsymptom:

Infertilitet
Sterilitet
Minskad spermieproduktion
Fosterskador och missbildningar
Missfall, Spontan abort
Låg födelsevikt
Nedsatt sexuell lust
Störningar i celldelningsprocessen
Försämrad tillväxt hos vissa drabbade
Störningar i reproduktionsorganen
Nedsatt inlärningsförmåga
Förlust av lukt och smak upplevelser
Dålig sårläkning
Ökade allergiska reaktioner
Problem med syn och ögonen
Håravfall (även Alopeci -"Skallighet" samt Alopeci Areata "Fläckar")
Nagelskador (Vita fläckar, gropar, ränder/spår i naglarna)
Inflammation nagelbanden
Hudbesvär som eksem
Psoriasis
Acne
Oren hy
Mjäll
Sår på skenbenen (smalbenen, blånader eller missfärgningar)
Cirkulationssjukdomar
Åderförkalkning
Vissa njur och leverbesvär
Anorexi
Aptitlöshet, försämrad aptit
Bulimi
Paranoia
Depression
Stark kroppslukt
Godartad prostataförstoring
(prostatahypertrofi)
Impotens
Reumatism
Katarakt
Optikusneurit
Hudåkommor såsom akne och dermatit
Vit beläggning på tungan
"Förkylnings-influensaliknande symptom"
Defekter och störningar i benmineraliseringen
Viktminskning
Hypogonadism hos män
Infektioner, Infektionskänslighet
Små bröst hos kvinnor
Försenad pubertet hos ungdomar
Grov hud
Vita fläckar på huden
Mental trötthet
Kortväxthet (vissa)
Diarré
Penumonia
Blåmärken (hematom)
Blodpropp
Nedsatt immunförsvar
Minskat Kollagen (bindväv)
Acne
Tvärbindning i Collagen
Makuladegeneration
Myopi
Näthinneavlossning
Störningar i hjärnfunktioner
Hjärtbesvär
Sköldkörtelrubbning
Kognitiva störningar
Ökad trötthet
Humörsvängningar
Aggression
Irritation
Mentala tillstånd som apati
Stressintolerans
Högt blodtryck
Hormonella besvär som sockersjuka
PMS
Zink hjälper till med avgiftning av tungmetaller (ex. kvicksilver). Fytinsyra i fullkornsprodukter hämmar upptaget. Groddning, surdeg och långa jästider minskar mängden fytinsyra. Zinkbrist under graviditeten kan ge skelettmissbildningar hos barnet. 
Extra Zink behövs vid stort intag av B6. Starkt illaluktande kroppslukt ochförekommer vid zinkbrist. Zink är  nödvändigt för att upprätthålla normala nivåer av testosteron i serum.
Hälften av kroppens Zinkdepåer finns muskulvävnaden, Zink finns även i ben, ögon, hjärnan, prostata, testiklar,  hud och njurar. Zink, ett viktigt ämne som krävs för ämnesomsättningen i 300 av kroppens enzymer, och anses  nödvändig för celldelning och syntesen av DNA och protein. Dessa enzymer är involverade i metabolismen av  protein, kolhydrater, fett och alkohol. 


Koppar. Brist är sällsynt hos friska människor. Bristsymptom: Blodbrist med försvagning, ödem, osteoporos,  kronisk eller periodisk diarré, förlust av normal hårfärg, skelettskador, störningar i reproduktionsorganen,  järnbrist, nedsatt immunitet, håravfall, dålig hudstruktur, reumatiska inflammationer, andnöd, allergiska hud-  och luftvägsbesvär. Basedows sjukdom, cirkulationsbesvär med förslappningar och ärrbildningar i blodbanorna.  Brist kan vara även vara inblandat vid hudsjukdomar, ökad infektionsrisk och ämnesomsättningssjukdomar.



Mangan. Mangan medverkar till normal växt och upprätthållande av centrala nervsystemet och främjar den neuromuskulära koordinationen.Ingår som co-enzym i energiproduktion, broskutvecklingen och i kvinnliga  hormoner och i interferon, immunsystemets naturliga anti-virus - och antagligen anti-cancer - faktor. 

Det medverkar vid proteinets sönderdelning i tarmen och vid bildandet av sköldkörtelns hormon tyroxin. Saliv  innehåller en manganhaltig förening som skyddar tänderna mot karies. Ingår i syntesen av co-enzymer som  förmedlar omsättningen av B-vitaminer samt C- och E-vitamin.

Bristsymptom: Diabetes, lågt blodsocker (hypoglykemi), atheroskleros, hjärtförsvagning. Nedsatt hårväxt och  naglar, sjuklig rödhårighet (bristen kan bero på överskott av koppar). Ledgikt, periodiska länd- och ryggsmärtor  (speciellt hos kvinnor), onda knän, myastenia gravis. Om bristen sker under uppväxt leder den till växtvärk, dålig  skelettbildning och nedsatt växt samt försenad mental utveckling. Vissa former av anemi och cancer. . Andra  tecken på brist kan vara störningar av tillväxten, testikelvävnaden förstörs, sterilitet (båda könen), impotens,  struma och schizofreni.Manganbrist kan leda till försvagad och rubbad cellandning, glukosintolerans, yrsel,  nedsatt hjärnfunktion, livmoderframfall, dålig aptit och dåligt balanssinne. I riskzonen är gravida och personer  som äter mycket raffinerad mat och snabbmat.


Selen. Bristsymtom: muskeldegeneration, för tidigt åldrande, starr, huvudvärk, ökad känslighet för kadmium- och kvicksilverförgiftning och cancer. Keshansjukdomen (hjärt- och kärlsjukdom) har samband med selenbrist. Andra bristsymptom är åderförkalkning, angina pectoris, blodproppar och för högt blodtryck,  gikt och reumatism,  infektioner, allergi, astma och möjligtvis cystisk fibros. Impotens och ofruktsamhet hos män. Sädesceller som  saknar selen bryter svansen och kan inte simma. Därutöver är selenbrist möjligtvis involverat i  havandeskapsförgiftning och spädbarnsdöd. Grå starr, hudbesvär och tungmetallförgiftning. Cancer (speciellt i  bröst och matsmältningskanal) men även i njurar, urinblåsa, lungor, hud, bukspottskörtel, lever och svalg.

*Selen är giftigt i för höga halter max 500µg/dag. För högt intag ger metallsmak i munnen och vitlöksdoft från  svett och utandningsluft.
Bristsymptom och terapeutisk användning: Lever-, hjärt- och cirkulationssjukdomar, däribland hjärtförsvagning, åderförkalkning, angina pectoris, blodproppar och för högt blodtryck. Muskelförtvining (Keshans sjukdom), gikt  och reumatism, infektioner, allergi, astma och möjligtvis cystisk fibros. Impotens och ofruktsamhet hos män.  Sädesceller som saknar selen bryter svansen och kan inte simma. Därutöver är selenbrist möjligtvis involverat i  havandeskapsförgiftning och spädbarnsdöd. Grå starr, hudbesvär och tungmetallförgiftning. Cancer (speciellt i  bröst och matsmältningskanal) men även i njurar, urinblåsa, lungor, hud, bukspottskörtel, lever och svalg.


Jod. Funktion: Av de 20-50 mg jod som finns i kroppen finns största delen i sköldkörteln och musklerna. Cirka  10% finns i huden, cirka 7% i skelettet och cirka 13% finns i det endokrina systemet och i nervsystemet. Av det jod  som tas upp av sköldkörteln, förenar sig där med proteinet tyreoglobulin och bildar hormonet tyroxin. Tyroxin  reglerar hastigheten på ämnesomsättningsprocesserna i alla organ och celler. Detta hormon spelar också en roll då  karotin ombildas till aktivt A-vitamin. Det kontrollerar hudens tillstånd, befrämjar tillväxt och utveckling och  påverkar den fysiska och mentala aktiviteten.

Bristsymptom: Jodbrist hos vuxna förorsakar struma d v s sköldkörteln förstoras och hypothyreoidism, vilket kan  leda till viktuppgång. Jodbrist hos barn kan medföra kretinism med hämmad tillväxt och mental utveckling.  Andra bristsymtom är anemi, nedsatt kroppstemperatur och blodcirkulation, lågt blodtryck, trötthet, mental apati  och mottaglighet för infektioner. Dreglande pga förlorad kontroll av munmuskler och dåliga tänder är  andra.Jodbrist är sällsynt i Sverige. Vid en mycket saltfattig kost bör man vara uppmärksam på sitt jodintag.  Jodbrist hos vuxna ger endemisk struma eller låg sköldkörtelfunktion. Symtom på detta är viktökning,  infektionskänslighet, dålig cirkulation, oförmåga att tänka klart, dregling, dåliga tänder, trötthet och långsam  utveckling av könsorganen. Jodbrist hos gravida ökar risken för medfödd underfunktion av sköldkörteln hos  barnet. Havssalt är inte jodberikat även salt som används inom storhushåll och livsmedelsindustrin kan vara utan  jod. Örtsalter kan innehålla jod om kelp (alger) ingår.


Krom. Bristsymptom: Diabetes och hypoglykemi, sötsug, ökning av blodfetter och kolesterol, åderförfettning,  nervösa besvär, ögonproblem, grå starr, hjärtsjukdomar och åderförkalkning. 

Nervositet och irritation, sinnesförvirring, depression, inlärningssvårigheter, överdriven vattenkastning och törst, viktminskning, klåda, muskelförsvagning samt nervsjukdomar som vid diabetes trots normal insulinproduktion. Svettningar pga. svängande blodsocker.

Låg blodsockerhalt ger sockersug. Brist är vanlig i kost som har ett högt innehåll av raffinerade  livsmedel.Kromtillskott har varit till hjälp vid viktminskning. Idrottsmän har använt kromtillskott för att påskynda  fettförbränning och förbättra uppbyggnad av muskelmassa. 


Molybden. Bristsymtom, humörsvängningar, depression, hypoglykemi, rädsla, överkänslighet för kemikalier och  nedsatt avgiftningsförmåga i levern. Mo kan normalisera för höga järn- och kopparnivåer i kroppen.



Nickel. Fytinsyra hämmar absorptionen. Nickelintag via födan har inte visat sig vara toxiskt.



Kisel. Funktion: Kisel är jämnt fördelat i den mänskliga organismen. Särskilt höga koncentrationer finns i bindväv,  ben, tänder, hud, blodkärl och thymus.
Det stärker bindväv, vener, artärer, hjärna, muskler, ben, tänder, hår, naglar, hud och slemhinnor. Även i små mängder stärker det motståndskraften. Med stigande ålder minskar kiselkoncentrationen i thymus, artärer, hud,  leder och bindväv. Parallellt med detta kan man se en tilltagande förkalkning samt förslappningar i de stora  pulsådrorna. Tillsammans med koppar upprätthåller kisel bindvävens elasticitet. Kisel verkar förebygga Alzheimer  genom att den motverkar aluminiumets effekter på kroppen.

Bristsymptom: Kiselbrist kan medföra ben- och ledbesvär, diskbråck och ischias, nagelsjukdomar, hudbesvär,  rynkor och slapp hud, håravfall, ökad mottaglighet för infektioner, bihåleinflammation, irritation av slemhinnor. 



Bor. Brist kan ge hämmad tillväxt, ökad utsöndring av kalcium och magnesium i urinen, sämre skelett och  hämmad produktion av östrogen och testosteron. Intag på mer än 75 mg är giftigt.



Svavel.Inga kända bristsjukdomar. Låga värden i håranalys kan tyda på lågt proteinintag. Fytinsyra Är ett  fosforhaltigt ämne som finns i fröets skal och grodd. Det binder vissa metaller till sig vilket gör att kroppen får  svårare att tillgodogöra sig dessa mineralämnen. Det binder även till sig bl.a. kadmium och bly som vi inte vill ha.  Äter man väldigt mycket fytinsyrarika vegetabilier bör man vara uppmärksam på mineralintaget. Groddning,  uppvärmning, användande av surdeg och att långtidsjäsa brödet tar bort fytinsyran. Fytinsyra finns i helkorn,  ärter, bönor, mandlar, nötter och frön.

Not *Boken "Gluten och mjölk-källan till moderna sjukdomar" är nu klar och den rekommenderas varmt för alla som vill fördjupa sig i ämnet och söka svar för ev sjukdomstillstånd,


Du hittar den här: http://gluten-celiaki.blogspot.se/2012/07/boken-om-kopplingen-mellan-kost-och.html

0 comments:

Post a Comment