Mitralisklaffprolaps - Barlow syndrom - blåsljud på hjärtat - Celiaki

Mitralisklaffprolaps (framfall) Blåsljud på hjärtat. (även känt som "Barlow syndrom")

Vid Mitralisklaffprolaps/Barlows syndrom stängs först mitralklaffen normalt, men ger sedan plötsligt efter (prolaps). Ibland sker prolapsen i hela klaffen, ibland i det ena av de två seglen och ibland i bara en del av ett segel. 

Prolapsen ger upphov till det högfrekventa klick-ljud som Barlow hörde. Barlows syndrom kan också ge upphov till ett blåsljud då blod strömmar tillbaka genom en läckande mitralklaff.

Biljud av ovannämnda slag upptäcks ganska ofta vid auskultationer (när läkaren lyssnar på hjärtat) och är för det mesta helt ofarliga. Bara vid misstanke om en betydande mitralinsufficiens (mitralklaffen läcker) behöver saken utredas närmare. 

Barlows syndrom upptäcks ofta då patienten söker hjälp för extrasystolier (extraslag), vilket ofta hör ihop med syndromet. 

Mitralisklaffs operationer började uppföras 1960, då kirurger ersatte sjuka klaffar med en konstgjord klaff. Klaffen ersättes då med en metall-eller djurvävnads klaff. 
Metallen i klaffen hade en tendens att bilda blodproppar, vilket kunde leda till en stroke, så att patienter måste ta en blodförtunnande medicin för resten av livet, med risk för blödning.

Detta tillstånd är överrepresenterat hos Celiakipatienter med svår Zinkbrist.....



0 comments:

Post a Comment