Många av läroböckerna som används av nutida läkarstudenter här i Sverige har inte uppdaterats sedan 50-talet ! Vilket är skrämmande....
I början av 50-talet publicerades banbrytande info om Gluten och Celiaki i Läkartidningen om upptäckten i Nederländerna på 40-talet, men läkarkåren tog inte till sig nämnvärt av detta, ej heller uppdaterades studiematerialet på ett riktigt sätt med den nya informationen redan då.
Sviterna av denna nonchalans får vi skörda idag, och i vår tid verkar man nu vilja "kollra" bort saken och begrava den i kryptisk forskning på molekylär nivå som ingen orkar ta del av....
Saxat Wikipedia: "Den banbrytande forskningen stod den nederländske läkaren Willem-Karel Dicke för då han konstaterade att sjukdomen som Gee och Herter hade upptäckt försvann i Nederländerna under andra världskriget. Spannmål var något som det var stor brist på då, och i sin avhandling 1950 kunde han konstatera att det var gluten i vete som var orsaken. Senare har man kunnat konstatera att även proteinet i råg och korn är skadligt. När det på 1970-talet blev lättare att diagnostisera sjukdomen hittades den i ett tidigare stadium och behandling kunde sättas in tidigare vilket ledde till färre allvarliga symptom för patienten."
I början av 50-talet publicerades banbrytande info om Gluten och Celiaki i Läkartidningen om upptäckten i Nederländerna på 40-talet, men läkarkåren tog inte till sig nämnvärt av detta, ej heller uppdaterades studiematerialet på ett riktigt sätt med den nya informationen redan då.
Sviterna av denna nonchalans får vi skörda idag, och i vår tid verkar man nu vilja "kollra" bort saken och begrava den i kryptisk forskning på molekylär nivå som ingen orkar ta del av....
Saxat Wikipedia: "Den banbrytande forskningen stod den nederländske läkaren Willem-Karel Dicke för då han konstaterade att sjukdomen som Gee och Herter hade upptäckt försvann i Nederländerna under andra världskriget. Spannmål var något som det var stor brist på då, och i sin avhandling 1950 kunde han konstatera att det var gluten i vete som var orsaken. Senare har man kunnat konstatera att även proteinet i råg och korn är skadligt. När det på 1970-talet blev lättare att diagnostisera sjukdomen hittades den i ett tidigare stadium och behandling kunde sättas in tidigare vilket ledde till färre allvarliga symptom för patienten."
0 comments:
Post a Comment