Korsreaktioner - Allergier - Gluten - Glutenintolerans - Celiaki

Människor som lider av Glutenintolerans/Celiaki har en enkel lösning på problemet : en Glutenfri diet !

Dock är den mänskliga kroppen komplex. För vissa, att helt enkelt undvika Gluten är tyvärr inte tillräckligt.

Korsreaktivitet är ett tillstånd där kroppens autoimmuna antikroppar av misstag reagerar på andra proteiner än de du inte kan tolerera. Korsreaktion med andra livsmedel ger samma effekt som om du konsumerat Gluten.
Om en Glutenfri kost inte är ger de resultat du hade hoppats, försök då att eliminera följande livsmedel. Du kan uppleva korsreaktioner med.

Mejeriprodukter:
Patienter med Glutenintolerans/Celiaki verkar ha en hög frekvens av korsreaktivitet med mjölk. Korsreaktiviteten härrör från mjölkproteinet kasein och vassle. Immunreaktivitet mot mjölk är inte att förväxla med laktosintolerans.
De två är helt åtskilda. Laktosintolerans är oförmågan att smälta mjölksocker (laktos).

Grönsaker:
Tomater, paprika, aubergine och potatis är en grupp av livsmedel som innehåller ett protein som kallas lektin, som liknar Gluten. Intag av lektin kan orsaka att dom antikroppar du har bildats mot Gluten att reagera på lektin, vilket resulterar i en liknande immunreaktion skulle du ha med just Gluten.

Eliminera dessa grönsaker från din kost om du fortsätter att ha symptom trots en strikt glutenfri kost.

Karragenan:
Karragenan är en tillsats och förtjockningsmedel, som härrör från rödalger. Livsmedelstillverkare använder det för att det ger mjukhet och smidighet för produkter.

Vissa produkter som innehåller karragenan:
Sojamjölk, tuggtabletter vitaminer och mineraler, charkuteriprodukter, färskost,
puddingar, choklad och andra sojaprodukter.
Karragenan används flitigt, vilket innebär att du faktiskt kan äta stora mängder av det.

Misstänkta livsmedel:
Lita på din "magkänsla". Var medveten om vad du äter som du tror får dig att känna dig sjuk.
Om du är misstänksam mot en viss mat, ta bort den från din kost och se om du är bättre utan den.

Andra:
Pollenallergi, gräs, äpple, körsbär, plommon, nötter mfl dessa allergier
kan ibland plötsligt visa sig efter att tarmen läkt på en Glutenfri kost och kan
ge samma symptom som intag av Gluten.

Slutsats:
Om du följer en strikt Glutenfri kost , men ändå lider Glutensymtom,
så finns det en god chans att du lider av korsreaktivitet.
Prova att eliminera ovanstående livsmedel från din kost, en i taget i
den ordning de gavs tills du ser förbättringar.

*Vill du läsa mer i ämnet om den processade mjölkens och det moderna spannmålets skadlighet och sjukdomsalstrande egenskaper kan du göra det i boken "de vita gifterna - Gluten och Mjölk" Del 1 som du finner här: Kunskapskällan   

0 comments:

Post a Comment