Fibromyalgi är också en sjukdom/tillstånd som direkt kan knytas till Glutenintolerans/Celiaki.
Syndromet Fibromyalgi, detta syndrom som idag klassas in i kategorin "moderna sjukdomar" har under dom sista 50 åren ökat markant i västvärlden och är ett överrepresenterat sjukdomstillstånd bland kvinnor.
Syndromet var delvis känt redan under biblisk tid och i modern tid omskrevs tillståndet 1904-1914 som "fibrositis", först i början av 80-talet blev tillståndet benämnt Fibromyalgi och det förknippades med ömma punkter, dominerande trötthet och sömnbesvär, Colon Irritable (IBS) och RLS ( restless legs syndrom)
Eftersom det lätt kan förväxlas med närbesläktade problem som polymaglia reumatica (PMR), inflammatorisk artrit (RA), Spondylit artrit, autoimmuna bindvävsjukdomar, Sjögrens syndrom, Ehlers-Danlos (EDS), Systemisk lupus erythematosus (SLE),Myalgi,mm används idag
ACR-90 klassificering.
ACR-90 klassificeringen av Fibromyalgi, dvs kriterium för att ställa och uppfylla diagnosen kom 1990.
(ACR-90 kortfattat)
*Kroniskt utbredd smärta i muskulaturen i kroppens 4 kvadranter.(vänster-höger-över-under)
*Minst 3-6 månaders varaktighet.
*Minst 11 av 18 aktiva "tenderpoints" som ger obehag/smärta vid beröring/tryck.
Inom läkarkåren myntades skämtsamt benämningen "SVB" (sveda-värk-bränn-kärring) på kvinnliga patienter med Fibromyalgi.
Dom som diagnostiserats för denna sjukdom/ tillstånd och på ordination eller eget bevåg gått över till en strikt Gluten/Laktosfri kost har märkt tydligt att besvären avklingar och efter en längre tids strikt kost försvinner besvären ofta nästintill helt.
Dom som efter en besvärsfri tid åter valt att prova Glutenhaltig kost märker att besvären återvänder tämligen snabbt igen.
Vissa Fibromyalgi patienter som förbättrats genom strikt kost kan märka tecken på en liten försämring (sällsynta fall) vid större konsumption av socker eller frekvent användande av livsmedel innehållande sötningsmedlet Aspartam (Light-produkter)
*Skadorna på tarmen pga Gluten (perforering) brukar också ge upphov till "multiallergier", detta är viktigt att tänka på även sedan man gått över på en strikt kost och att man då även "sorterar" bort andra livsmedel som man misstänker att man inte tål för att återhämtningen ska bli tillfredställande.
*Skadorna på tarmen pga Gluten (perforering) brukar också ge upphov till "multiallergier", detta är viktigt att tänka på även sedan man gått över på en strikt kost och att man då även "sorterar" bort andra livsmedel som man misstänker att man inte tål för att återhämtningen ska bli tillfredställande.
2-3% av befolkningen i landet beräknas lida av syndromet Fibromyalgi varav ca 90% är kvinnor.
Bland kvinnor med Fibromyalgi hittas ofta dom Glutenrelaterade skadorna Colon Irritable och IBS i botten.
Röster runt om i västvärlden höjs av allt fler att patienter med Fibromyalgi bör grundligt utredas för Glutenintolerans/Celiaki och vissa anser att patienterna direkt ska ställas in på en Glutenfri och helt komjölksfri kost (i vissa fall även slopande av rött kött) för att den vägen utröna ev underliggande sjukdom som tex Glutenintolerans/Celiaki som inte alltid kan påvisas i blodprover.
Personer med syndromet Fibromyalgi har oftast i botten någon av följande sjukdomar utöver redan ovan nämnda, som ofta sätts i samband med Glutenintolerans/Celiaki:
*Fertilitetsproblem
*IBS
*Osteoporos
*Endometrios
*Sjögrens syndrom
*Kroniskt trötthetssyndrom
*Multipel Skleros
*Raynauds fenomen
*Hypoglykemi
*Interstitiell cystit*Chrons sjukdom
*Anemier,mm
Not *Boken "Gluten och mjölk-källan till moderna sjukdomar" är nu klar och den rekommenderas varmt för alla som vill fördjupa sig i ämnet och söka svar för ev sjukdomstillstånd,
Du hittar den här: http://gluten-celiaki.blogspot.se/2012/07/boken-om-kopplingen-mellan-kost-och.html
Du hittar den här: http://gluten-celiaki.blogspot.se/2012/07/boken-om-kopplingen-mellan-kost-och.html
0 comments:
Post a Comment