SPORTLOVSKAMPANJ FROM 13 TOM 28 FEBRUARI! PASSA PÅ!

0 comments


ENDAST 239KR (INKL FRAKT) NÄR DU BESTÄLLER BOK 1 & 2 SAMTIDIGT. ERBJUDANDET GÄLLER TOM DEN 28 FEBRUARI ELLER TILLS BOKLAGRET ÄR SLUT. DU SPARAR 79KR!
Båda böckerna ger dig 790 sidor högintressant information för endast 239kr!

Erbjudandet hittar du här: Sportlovskampanj



Viktiga bitar i vår dagliga kost förlorar i näringsvärde

0 comments
En undersökning från 2003 som presenterades i The journal of agriculture, visade chockerande resultat i hur vår föda dränerats på viktiga vitaminer:

De sista 50 åren har potatisen förlorat:

100% av A-vitaminet
50% av C-vitamin och järn
28% av kalciuminnehållet
50% av riboflavinet (vitamin B2)
18% av tiaminet (Vitamin B1)

25 andra alldagliga frukt och grönsaker kartlades och resultaten var ungefär likvärdiga. Bland dem som tappat allra mest näringsinnehåll var broccolin.

Därför är det av största vikt med tillskott av vitaminer/mineraler dagligen och då främst för de som lever på en gluten/mejerifri kost.

Detta inlägg kommer att vidare uppdateras...

HUNDAR – GMO i foder - STERILITET – gluten - sjukdomar - kramper - Monsanto

0 comments

Charlotte Berggren på Laggarebo Djurfoder skriver:
Idag har jag haft en intressant men också skrämmande diskussion med en hunduppfödare och foderhandlare.
Vi pratade om rena hundfoder, problem orsakade av gluten- och spannmål, kemiska tillsatser, GMO och vilka risker det innebär. Pratade om forskning som visar att försöksdjur som ätit GMO-foder uppvisar sterilitet i tredje generationen.
Då blev han precis tyst och stelnade till.
- Jag har en kollega, en uppfödare, som i alla år fött upp fina valpar. Alla har blivit sålda. Champions på utställningar, men nu senaste året har det inte blivit några valpar. Ingen har förstått varför.
- Jag har aldrig gjort den kopplingen till GMO innan, fortsatte han. De har använt ett känt foder med Gmo och som iallafall tidigare hade en hög andel sojaprotein i under många år – och nu blir det inga valpar längre.

Skrämmande utveckling!

- De renaste foderna, de som är helt GMO-fria, utan kemiska konserveringsmedel är ofta för dyra. Kunderna vill inte köpa, berättar han. Ändå köper de foder från de stora märkena – de som innehåller GMO, kemiska tillsatser, soja m.m.

Han har precis som jag märkt en markant ökning av hundar med diverse olika problem.
Att råda en kund, trots många års erfarenhet tycker han inte är lätt.

Jag har själv märkt en ökat antal hundar med olika KRAMPER under det senaste året. Har försökt föra lite statistik och se om jag kan se några samband och har hittat ett – alla har varit känsliga för gluten och spannmål i fodret. Efter foderbyte har de allra flesta blivit bra, en del har även fått kompletterande behandling med homeopatiska medel.

Så vill du ha en FRISK HUND; välj ett foder som är garanterat fritt från GMO, fritt från gluten och spannmål och utan kemiska tillsatser.

En tankeställare: hur mår vi människor om några generationer när vi får i oss mer och mer GMO-mat??


( Det finns en hel del tillverkare som har GMO-fria, rena foder. Det är de då mycket noga med att skriva ut på säcken eller i broschyren. Det är ett viktigt säljargument. Eu-godkända antioxidanter betyder att man kan ha tillsatt några av de över 4000 kemiska tillsatser som är godkända. Majs tillhör gruppen spannmål och över 90% av världens majs är GMO tyvärr. OBS!- det är bara på fodersäcken som en tillverkare enligt EU-lag är skyldig att uppge exakt vad som ingår i fodret.)


Ryska forskare finner att tredje generationen av hamstrar blir sterila av GM Soja! Denna nya information ger oss ytterligare en hälsorisk, och en bekräftelse på tidigare problem i samband med fertilitet, födelsevikt hos barn, och spädbarnsdödlighet.

I denna utfodringsstudie användes hamstrar, ett djur som inte tidigare har förekommit i GMO-säkerhetsstudier: En grupp hamstrar fick en normal kost utan någon soja alls, en annan grupp fick icke-GMO-soja, en tredje åt GM soja, och en fjärde grupp åt en ännu större mängd på GM soja än den tredje.

Hamstrarna och deras avkomma matades respektive kost under en period av två år. Man använde samma genetiskt modifierade (GM) soja som produceras på över 90 procent av soja arealen i USA. Under perioden kunde forskarna utvärdera tre generationer hamstrar.

Först tog de fem par hamstrar från varje grupp, vilka alla producerade sju till åtta kullar, totalt cirka 140 djur.

Till en början gick allt bra, men allvarliga problem framkom då de valde nya par från avkomman. Den första problemet var att denna andra generation hade en långsammare tillväxttakt och nådde könsmognad senare än normalt.

Dock fick denna andra generationen så småningom 39 kullar:

* Icke-soja gruppen fick 52 ungar
* Gruppen som åt icke-GM-soja fick 78 ungar
* GM-soja-gruppen fick bara 40, varav 25 procent dog

Så dessa andra generationens GM-soja matade hamstrar hade en fem gånger högre spädbarnsdödlighet, jämfört med 5 procent normala dödlighet som händer i kontrollerna.

Nästan alla av tredje generationens GMO- hamstrar blev sterila!


Men visade sig sedan ett ännu större problem därför att nästan alla av tredje generationens GMO-hamstrar förlorat förmågan att få barn helt och hållet.

Bara en enda av tredje generationens kvinnliga hamster födde ungar, och av dessa 16 ungar dog en femtedel.

Kort sagt var nästan hela tredje generationens GM-soja-ätare steril!


Dr Irina Ermakova, en av de ledande forskarna hos den ryska National Academy of Sciences , att mer än 50 procent av ungar till moderråttor som matades med genetiskt modifierad soja dog inom tre veckor, jämfört med 10 procent dödlighet bland kontrollerna. Hon sa att hos hanråttor som matats med GM-soja, hade färgen på deras testiklar förändrat från rosa till blått. Man kunde se cellerna på en annan bild, den visade att cellstrukturen i testiklarna var olika , ett helt annat blodflöde.


Ermakova ville utföra ytterligare undersökningar för att analysera de organ som hon hade samlats i studien, men hon fick aldrig chansen. Jeffrey Smith säger: "Hon sa till mig när vi satt vid EU-parlamentet efter att en presentation där, att hennes chef hade varit pressad av sin chef.

Hon inte göra fler GMO-studier på djur, handlingar på hennes skrivbord brann upp, prover stals från hennes laboratorium och en av hennes kollegor försökte trösta henne med att säga: "Jo kanske genetiskt modifierad soja kommer att lösa den överbefolkning problemet på jorden. " Hon var inte imponerad. "
 

Italienska studier, där de uppfödde möss med GM-soja och de hade också visat förändringar i testiklarna, däribland skador på unga spermier.

Nu, om du skadar unga spermier, kan det resultera i en av två saker. De kan leda antingen till infertilitet, eller till problem hos avkomman.

Som du kanske vet släpptes genetiskt modifierade grödor inte ut förrän 1996, ( i Sverige togs GMO-potatis fram 1989) som börjar med GM soja, majs och bomull. Modifierade raps kom ett år senare. Kom ihåg att människor har mycket längre livslängd än råttor och att GMO-livsmedel endast infördes 1996. Detta är mindre än en generation.



Så vi är fortfarande långt ifrån att se den fulla effekten av dessa potentiella förgreningar i människor, eftersom vi bara är cirka 15 år in i den. Men om effekterna liknar dem på många typer av djur, kan vi vänta oss sterilitet i stor skala när våra barnbarnsbarn växa upp och börja försöka att skaffa barn ...



"Det enda som är tillåtet att så från och med i år, i Sverige är godkända EU grödor, vilka Monsanto har patent på 90% av dessa"...så här i vårt land stoppas de i alla fall inte...
"Det spelar ingen roll att ni bojkottar för från och med i år så är det enda som är tillåtet att planteras i Sverige enligt den nya lagen, frön som Monsanto har patent på. Så GMO kommer ner i våra jord oavsett om det är ekologiskt eller inte."
Vad kan du och jag göra för att stoppa GMO och Monsanto?

 https://www.dropbox.com/s/xl6a5rmeourvppd/monsanto.pdf

Jo vi kan bojkotta Monsantos varumärken och de som använder deras produkter. Sluta köp följande:



Vill du läsa mer i ämnet GMO och hur manipulerad/modifierad vår mat är och hur den påverkar oss och vilka sjukdomar som följer i dess spår? Läs då Michael Håkanssons böcker som grundligt tar upp ämnet, böckerna hittar du billigast här: www.kostkanalen.se

Läkemedelsverket gömde tusentals ”intolerabla biverkningar” från ADHD-droger!

0 comments


En ny rapport avslöjar att Läkemedelsverket har dokument om tusentals fall av “intolerabla biverkningar” från ADHD-droger i Sverige bara för 2012. Det är biverkningar som inte rapporterats till biverkningsregistret. Man har helt enkelt gömt och glömt dem – utan några som helst åtgärder.
Vi pratar här om de fall där svenska psykiatriker trosvisst skrivit ut Ritalin, Concerta och Strattera, det ena efter det andra, bara för att till sist konstatera att det inte fungerade. Man kunde inte höja dosen mer för att upprätthålla drogeffekten, skadeverkningarna blev alltför stora.
I ett sista desperat försök vill man då skriva ut rent amfetamin (Metamin, Amfetamin). Men för att göra det måste förskrivande psykiatriker i varje enskilt fall ansöka om licensgodkännande från Läkemedelsverket. För att få detta godkännande måste man beskriva hur illa det fungerat med Ritalin, Concerta och Strattera. Och det har runt 300 psykiatriker gjort år 2012.
I hela 1700 fall (nya och förnyade) har man begärt att få skriva ut amfetamin eftersom Concerta, Ritalin och Strattera fungerat så dåligt – med massor av ”intolerabla biverkningar”. Och eftersom i stort sett varje patient fått skador från fler än ett av de olika pillren uppgår det faktiska antalet ”informella biverkningsrapporter” som psykiatriker lämnat in i dessa ansökningar till det mångdubbla.
Här är några av de skador som patienter drabbats av:
  • Strattera … högt blodtryck, Ritalin … biverkningar i form av isoleringstendens … känslomässigt avstängd … panikångestattacker.”
  • ”Prövat … Concerta, Ritalin … Skakningar, andningssvårigheter. Slöhet och ep-anfall av Strattera.”
  • ”Concerta i hög dos … ångest och nedstämdhet, högt blodtryck … Ritalin alltmer dysforisk sinnesstämningsmässigt, hopplöshel, trötthet …”
  • ”Concerta omväxlande med Equasym … blivit forcerad, taggig, irriterad och dysforisk.”
  • ”Concerta … gav som biverkan panikattacker och hjärtklappning … Ritalin … huvudvärk och humörsvängningar.”
  • ”Concerta men fick förhöjd ångest. Även provat Ritalina men fick förhöjd pulsfrekvens och andningssvårigheter. Strattera hade ingen effekt.”
  • ”Har provat flertal metylfenidat-preparat (Concerta, Ritalin) med svåra biverkningar som följd. Även provat Strattera med svåra biverkningar.”
  • ”Metylfenidat i form av Concerta och Ritalin … tilltagande ångestattacker, nedstämdhet, döds - och suicidtankar.”
  • ”Concerta … Ritalin … Allt jämnt kvarstående koncentrationssvårigheter och i takt med ökande dos mer påträngande biverkningar.”
  • ”Concerta. Ingen effekt. Blev hyperaktiv plågades av huvudvärk, lättirriterad och aggressiv … Ritalin … buksmärtor.”
  • ”Concerta … betydliga biverkningar framförallt när effekten avtog … kallsvettig, fick frossa, ångest och suicidtankar … likadant på Ritalin. Strattera … orolig, fick ångest och kände sig som i ett rus.”
  • ”Har provat Concerta, Ritalin, Strattera och Voxra. Samtliga har givit intolerabla biverkningar.”
  • ” … aggressiv vid intag av Metylfenidat … Strattera … resulterade i oacceptabel hjärtklappning.”
  • ”Concerta och Ritalina som båda gav intolerabla biverkningar i form av humörsvängningar, nedstämdhet, ångest och oro … prövat Strattera som även den i modesta doser gav intolerabla biverkningar och helt utebliven effekt.”
  • ”Provat andra metylfenidat men dålig effekt & försämrats av dessa … inlagd på tvångsvård efter suicidförsök.”
  • ”Strattera … oacceptabel biverkning i form av aggressivitet … Concerta med gränspsykotiska biverkningar.”
  • ”Ritalin och Concerta men tyvärr fått svår ångestförstärkning av dessa preparat.”
  • Prövat metylfenidat … men mycket svår ångest då läkemedlet gått ut på eftermiddag/kväll. Prövat atomoxetin utan effekt men svår ångest som biverkan.”
  • ”Ritalin … ångestpåslag, svettningar … Concerta fått depression, ilska och känsla av att vara iakttagen.”
  • ”Strattera … så småningom … mer och mer uppvarvad och okoncentrerad… Concerta … ännu mer uppvarvad och okoncentrerad och blev aggressiv … Ritalin … fungerade … effekten försvann … Medikinet … uppvarvad och agiterad.”
  • ”Concerta och Medikinet … ökad ångest … av Concerta … även blivit lite paranoid … Strattera, förfärligt illamående.”
  • ” … tilltagande livsleda och självmordstankar som prompt försvunnit bara 2 dagar efter att … slutat med Concerta.”

Läkemedelsverket har berättat för ansvariga sjukvårdspolitiker att man gör en högprioriterad ”säkerhetsuppföljning” av den exploderande förskrivningen av Concerta och Ritalin. Det har visat sig vara en ren bluff. Myndigheten har inte gjort något alls. Inga som helst åtgärder har vidtagits.
Vad man däremot har gjort är att gömma dessa tusentals ”intolerabla biverkningar”.
Läs rapporten ”Skador från ADHD-droger – en granskning av Läkemedelsverkets säkerhetsuppföljning” av skribenten Janne Larsson:
http://jannel.se/LV.ADHD.droger.pdf

En skrämmande utveckling för att underhålla ett system med medicinering på felaktiga grunder när tydliga indikationer finns att det ofta är kostrelaterade problem bakom bokstavssjukdomar...

Stora folksjukdomar finns bara i sentida jordbrukssamhällen

0 comments
Moderna DNA-analyser visar att det inte skett någon förändring i vår genetiska uppsättning de senaste 40 000 åren – mindre än 0,02 procent. Det är först de senaste trettio generationerna som bröd och andra spannmålsprodukter, liksom mejeriprodukter, tagit en större andel av det totala födointaget i vår moderna värld. Bröd och müsli i den formen vi intar idag är helt moderna företeelser –
vitt mjöl har endast funnits i 120 år.

Så när vi står där, undrande, i livsmedelsbutiken, vad skall vi välja? Det säkraste är nog att gå förbi hyllorna med paketerad ”functional food”, liksom mjölk- och brödavdelningarna, direkt bort till den mat som liknar det som har utgjort basföda i människans ursprungliga miljö: rotfrukter, grönsaker, frukt, bär, nötter, ägg, fisk, skaldjur och kött.

Men föreställningen att bröd och mjölk inte skulle vara artfrämmande föda är stark. Hittills mycket starkare än nyfikenheten.

Människan kan, som fångstfolk i arktiska regioner, leva väl på 90 procent animalisk och 10 procent vegetabilisk föda, eller som rotfruktsodlare i tropikerna på 80 procent vegetabilisk och 20 procent animalisk. Det är den totala frånvaron av mejeri- och spannmålsprodukter, liksom raffinerat fett, socker och salt, som är gemensamt för alla dessa ursprungliga samhällen och vår egen mångmiljonåriga evolution. Alla saknar de våra stora folksjukdomar, de finns bara i sentida jordbrukssamhällen – kan det verkligen vara en tillfällighet?

ROSACEA OCH ACNE - GLUTEN - MEJERIPRODUKTER - TILLSATSER

0 comments

Acne: efter decennier av förnekelse, säger nu medicinska forskare att acne vulgaris är kopplad till den västerländska kosten. Det har visat sig att nästan alla ungdomar och allt fler unga vuxna drabbas av akne i västerländska länder, medan akne är praktiskt taget okänt hos icke västerländska populationer såsom t.ex Kitavan Papua, Nya Guinea. 

Frågan är, vilka aspekter av den västerländska dieten som orsakar problemet? Vår höga konsumtion av glutenhaltiga produkter och mejeri spelar givetvis in.
Hittills har det varit en del motsägelsefulla resultat, men totalt sett verkar mejeriprodukter vara inblandade samt höga fettintag och förädlade livsmedel. En koreansk studie visade att intag av snabbnudlar (gluten), skräpmat, kolsyrade drycker, snacks, smältost, fläskkött, kyckling och nötter var signifikant högre större hos de patienter som led av acne än hos kontrollerna. 




Rosacea: Är vanligen kopplat till kost och allt fler märker att ett uteslutande av gluten ur kosten leder till generella förbättringar och i vissa fall försvinner besvären helt. Ibland kallas även besvären för ”vuxen akne”. Symtomen kan vara rodnad, små röda bulor, ömma röda fläckar, synligt markerade blodkärl (vener), cystor, varfyllda finnar, rödaktig näsa och i vissa fall även problem med torra, irriterade ögon.

Till skillnad från tonåringars akne, växer inte drabbade bort från sina besvär av rosacea. 

Vanligast är att rosacean bryter ut vid 30-40 års ålder och i undantagsfall i tonåren. Ca 10 % av den vuxna befolkningen drabbas utav rosacea. Mestadels kvinnor men även män drabbas av rosacea, de utvecklar oftast allvarligare former av rosacea. Rosacea är vanligare hos personer som har lätt för att rodna av värme och stress. 
Det första stadiet på rosacea börjar med hettande och flushande på de områdena.

Beskrivs ofta som ett fjärilsmönster, där man har lättare att reagera på. Detta kallas erythemato telangiektatisk rosacea, om rosacean inte behandlas så kan kvisslor börja dyka upp i dessa områden, man har en mer kvarstående rodnad i huden och så småningom kan kvisslorna bli större och inflammerade och gå över till papler och pustler (böldliknande utslag), man har då en papulopustulös rosacea.Det medicinska etablissemanget påpekar att generellt är rosacea som en kronisk obotlig hudsjukdom som kommer och går. Personer med rosacea tenderar att vara ljushyade.

Den gå vidare till det grövsta stadiet phymatös rosacea, man får då förutom ordentlig svullen hud med mycket synliga kärl även en förändring i vävnaden som gör att talgkörtlarna blir förstorade och en s.k. klumpnäsa (rhinophyma) utvecklas. Detta stadie ses hos män. Det som man också kan drabbas av är okulär rosacea, problemen sätter sig då också vid ögonen med rodnad och irritation vid ögonlock, bind-och hornhinna.

Rosacea är för väldigt många ett mångårigt lidande med behandlingar såsom krämer, kortisoner, tetracykliner, mm.

Livsmedel som vanligen förknippas med rosacea (problematiska livsmedelskemikalier som de innehåller är satta inom parentes):

* Glutenhaltiga produkter (undvik vete, råg och korn. Havre kan man prova sig fram med) Pizza (fullmatad med gluten och histamin) är ett livsmedel som förmodligen bör begränsas eller helt undvika i din kost om du har rosacea.
*Mejeriprodukter (mejeriprodukter bör helt undvikas av personer med svåra symtom)
 *Alkohol särskilt då rött vin (alla alkoholhaltiga drycker innehåller höga halter av salicylater, aminer och glutamat utom gin, vodka och whisky)
 *Choklad (aminer)
*Soja baserade såser (*MSG och / eller naturliga glutamat som är detsamma som MSG)
*Jästextrakt (naturlig glutamat - samma som MSG)
*Aubergine, avokado, spenat (salicylater, aminer, glutamat)
*Citrusfrukter, då även tomater, plommon, russin (bla salicylater, aminer)
*Kryddstark mat (salicylater)
 *Te (salicylater)

Not* Natriumglutamat (även känt som MSG efter sitt engelska namn monosodium glutamate) är ett salt som består av en positivt laddad natrium-jon och en negativt laddad glutaminsyra-molekyl.
Ämnet förekommer naturligt i många livsmedel, exempelvis lagrade ostar, soyasås, kelp, lufttorkad skinka, och valnötter, och ger dessa en fyllig och matig smak. Det används även som smakförstärkande tillsats i livsmedel och har E-nummer E 621. Det används inom livsmedelsindustrin i bland annat färdiga kryddblandningar, chips, buljong och kryddan Aromat. Det är särskilt vanligt i östasiatisk mat. I sig självt är natriumglutamat ett nästan smaklöst salt av glutaminsyra.


Läsarberättelser:

Berättelse 1. Under de senaste 15 åren har jag lidit av många saker – CFS (kroniskt trötthetssyndrom), IBS, supraventrikulär takykardi (förmaksflimmer), rosacea och klåda. Mina besvär av IBS började 1999 och jag började pendla mellan förstoppning och diarré. Min rosacea har jag haft sedan 1997. Klådan började 2008 och det gjorde även huvudvärken. För att göra en lång historia kort, i januari förra året bestämde jag mig att nu var det dags att börja undersöka mina kostvanor då ingen kunde räkna ut vad som var fel på mig. 

Så jag uteslöt helt konserveringsmedel, färger och sulfiter.I grund och botten upprättade jag en lista över saker att undvika. Jag gjorde samma sak för mina barn. Min rosacea har nu försvunnit! Klådan upphörde också och jag började få allt mindre besvär av huvudvärk och hjärtklappning. Jag kom fram till att *sulfiter påverkade min andning och luftvägar, glutamat påverkade mitt hjärta, något som ger mig huvudvärk och färgämne 160b ger mig klåda. Dock förblev min diarré och trötthet fortfarande kvar. Till slut tog jag även bort salicylater (tvärs emot vad min dietist rekommenderade!) Och det var den sista pusselbiten för mina besvär.

Nu efter 1 år av renlevnad är min rosacea fortfarande bra. Jag har testat min teori om konserveringsmedel ett par gånger och försökt äta lite pizza. Rosacean flammade upp direkt!
not* Sulfit, svaveldioxid, svavelsyrlighet och dess salter, E nummer 220-224 respektive 226-228, kallas med ett gemensamt namn för sulfiter. I livsmedel används de som konserveringsmedel för att hämma tillväxt av bakterier och mögel. Sulfiter används också för att förhindra brunfärgning och har blekande effekt. Svaveldioxid finns naturligt i låga halter i lök och kål och kan bildas vid jäsning av vin och öl. Sulfit är flyktigt och förflyktigas under lagring och vid upphettning. Överkänslighet mot sulfit kan förekomma hos personer som lider av astma. Sannolikheten att reagera på sulfit är större ju högre halter som finns i ett livsmedel.

Berättelse 2. Jag har precis uteslutit gluten, har både okulär rosacea och pruritus - båda anses ha ett samband med gluten. Okulär rosacea kan ge synnedsättning, vilket därmed inte är att leka med. Pruritis har samband med hypotyreos (vilket jag har) förutom glutenet.

Berättelse 3. Ville bara tacka för din blogg och för att du upplyser folk om gluten och mjölk och inspirerar? Jag som hade varit vegan i 17 år och ätit väldigt rent utan halvfabrikat eller processad mat och kände mig sundare än många andra, upplevde en helomvändning i mitt liv när jag slutade med gluten och vete och gick över till raw! Ännu mer när jag blev frukterian och lever efter naturlig hygien. 
Är helt medicinfri idag efter att ha ätit starkaste dosen Metamina (licenserad medicin mot adhd när inget annat som Sverige godkänt hjälper), jag hade också fibromyalgi, skulle utredas för artros och reumatism bl.a för min värk har varit olidlig och hade tappat känseln och kraften i hela min höger sida och skulle testa hjälpmedel inför kommande försämringar...3 diskbråck visade röntgen också och dom finns kvar och är så illa att ingen fattar att jag inte bönar och ber om steloperationer på samtliga, omöjligt att förstå att jag inte ens känner av dom längre! 
Hade även rosacea, astma, alla möjliga allergier och var konstant utmattad och trött. Blodproverna var det inga fel på och glutenintolerant var jag förstås inte för det föds man med sa min husläkare. Så läckande tarm och candida var aldrig någon idé att ta upp med honom heller. Har nu väntat i 1år och 4 månader på att få utredas för mina ömma leder och kropp. Men nu behövs det inte tack vare att jag tappade tålamodet för länge sen och började experimentera med mig själv och har nått oanade höjder av hälsa och välbefinnande Tack och kram!

Berättelse 4. Fått diagnosen rosacea. Det började för två år sedan, förra året var det som värst, det var rodnad och som små blåsor som kliade i nästan hela ansiktet :-( .Får fortfarande ibland väldigt mycket klåda runt mun och näsa och får upp några stycken blåsor.Började fundera på om det kunde vara kosten då magen krånglade också, började med laktosfritt (blev automatiskt mindre mjölkprodukter) då blev magen mycket bättre och huden också men kunde fortfarande få mycket klåda och rodnad runt mun efter att ha ätit...
Nu testar jag iallafall glutenfritt och mjölkfritt och har inte haft någon klåda i ansiktet ännu :-), annars så fick jag klåda efter varje måltid i stort sett. Att jag började misstänka gluten var för att jag hittade det där med hudceliaki och blåsorna stämde in såväl, tänkte att det kan man väl få i ansiktet också, har även haft på fingrarna. Har aldrig trott riktigt på att det varit rosacea heller... Tror läkarna har mycket kvar att lära.

Berättelse 5. Min rosacea /IBS kom till synes från ingenstans efter att jag hade ett fall av matförgiftning runt 13-14 års ålder. Jag tror nu att en livslång glutenintolerans förstördt min villi. Jag tänkte att jag skulle sätta mina teorier på prov. Jag har ätit glutenfri kost i 5 veckor nu och kan ärligt säga att jag har aldrig känt mig bättre. Jag har märkt att en hel del av de problem med IBS jag hade nu börjat försvinna:
Jag är inte längre illamående på morgonen och jag har mycket mindre gas. Även om min permanenta rodnad ännu inte riktigt försvunnit så får mitt ansikte inte längre en djup flush när man gör saker som att ta en dusch. Jag har också mer energi, känner mig inte trött, och jag är bara allmänt nöjd med livet. Jag har läst igenom ett antal webbplatser för dem med celiaki och fick veta att det kan ta månader/ år för villi att återvända och tarmar att komma tillbaka i fungerande skick. Men än så länge, det blir allt bättre.

Berättelse 6. Jag har haft rosacea i ungefär 27 år. Tjocka och oattraktiva plack som skulle kvarstå länge och var mycket smärtsamma. Jag har även andra medicinska problem, bland annat pollenallergi och migrän som jag förstått orsakas av känslighet för fenetylamin och tyramin i livsmedel som choklad. Jag tog bort gluten helt ur min kost för ungefär sex månader sedan. Sedan dess har jag haft nästan inga symtom från min rosacea och antalet migränattacker har minskat rejält. 

Men en helg trillade jag dit och åt lite vanlig pasta. Inom 24 timmar efter att jag ätit det kom rosacea symptomen tillbaka och med besked. Slutsats för mig: gluten förvärrar symptomen av rosacea och andra inflammationsrelaterade problem också för den delen så som migrän och allergier.

Berättelse 7. Jag har aldrig fått det diagnostiserat, men troligen har jag det iaf med tanke på symptomen. Jag har blivit helt bra efter att ha uteslutit sockret ur min kost. Äter jag något med socker då kommer symptomen tillbaka efter bara en halvtimme och hela kroppen reagerar. Utesluter jag även gluten vilket jag gjort periodvis mår min hud ännu bättre. I tonåren var det väldigt illa, men då åt jag ju en massa godis, men många sa att det går över när jag kommer i vuxen ålder....tyvärr blev det aldrig så vilket jag hade hoppats på. Nu vet jag vad det beror på som tur är.

Berättelse 8. Nu ska jag berätta om det mest häpnadsväckande som hänt mig i sommar. Jag har lidit av rosacea i 13 år. Det började när jag väntade stora flickan. Intill dess hade jag haft perfekt hy.
Rosacea, eller Acne Rosacea, kallas också vuxenacne, eller ruusufinni på finska. Den är ganska vanlig, till och med 10 % av vuxna har den i någon mån. Den kännetecknas av ett rodnande område i ansiktet, oftast på vardera sidan om näsan, i mitten av pannan, och på hakan. Män har ofta mer på näsan. Tidvis kommer det knottriga finnar eller små pustler på rosacea-området. Så den här åkomman har jag haft i 13 år. Hudläkarna ordinerar i regel antibiotika, som brukar hjälpa, men bara tills det kommer tillbaka igen. 

Enligt dem finns det inget botemedel, och ändringar i kosten är enligt dem inte värt att prova på för det hjälper sällan. Det röda kan tas bort med laser, och även den behandlingen genomgick jag en gång för ca 8 år sedan när det var som värst. Jag visade mig dessutom vara överkänslig för alla de antibiotikatyper som används, bland annat tetracykliner, så jag har gått med min rodnande hy alla dessa år. Jag har accepterat det eftersom problemet ändå varit kosmetiskt.

För många år sedan provade jag också vissa ändringar i kosten, efter att ha googlat runt. Undvek periodvis vissa födoämnen, men ingen större ändring skedde. Efter att jag börjat äta mer LCHF-aktigt har huden i alla fall blivit betydligt bättre, men inte botats. Har också provat olika hudpreparat, bland annat kokosolja, morotsolja och jojoba. Inget har botat mig, även om t.ex. morotsoljan har lindrat.
I sommar, efter kostrådgivarutbildningen, blev jag övertygad om att det måste vara något i kosten som orsakar detta, för det är trots allt en kronisk inflammation jag bär på. Jag tänkte att det kan vara gluten, eller kasein (ett mjölkprotein). 

Jag funderade på vilket jag skulle testa att ta bort först, eller båda, och valde sedan glutenet. Jag tog bort allt vete, korn och råg, och även havre för säkerhets skull. Jag hade sedan första kursveckan 14-18 juni ätit begränsat med gluten, mest eftersom jag åt LCHF medan jag var där, och märkte efter några veckor en viss förbättring i hyn.

Så efter andra kursveckan 5-9 juli skippade jag allt gluten helt. Och då hände det! Min hy klarnade plötsligt, och blev bättre än den varit på 13 år. Jag har bara stått framför spegeln och förundrat mig över det här.Jag undrar nu varför jag inte fattat detta tidigare? Antagligen för att jag testade en gång, men tydligen inte tillräckligt länge. Men nu har jag lärt mig att:

Dylika koständringar behöver åtminstone ungefär en månad på sig, ca 80 % av befolkningen i Norden mår bättre utan gluten även om bara 1-2 % har celiaki (påstås det), en stor del av oss är överkänsliga mot mjölkproteinet kasein.Har man en inflammation i kroppen är det nånting som är fel. Det är jag övertygad om nu. En del har IBS (krånglig mage), andra har prostatit, en del acne eller rosacea, andra återkommande förkylningar, en del diabetes eller övervikt. Ofta är sockret och stärkelsen boven, men likväl kan det vara gluten eller kasein som orsakar obalansen. Ingendera har nämligen funnits i mänskans kost mer än några tusen år, de ingår inte i mänskans naturliga kost, evolutionärt sett.

*Denna sidan kommer fortlöpande att uppdateras!

Vill du läsa mer om hur kosten påverkar oss besök då: www.kostkanalen.se